Zelf tegelen hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Bij Baupin helpen we u graag bij uw tegelklus. Stel, u wilt een toilet helemaal zelf gaan betegelen. Dit scheelt in de kosten en is natuurlijk leuk om te doen. U heeft al helemaal in uw hoofd hoe het moet worden en wil eigenlijk direct beginnen met de tegelklus. Maar waar begint u eigenlijk als u gaat tegelzetten?
Voordat u begint met tegelen is het handig dat u alle benodigdheden in huis heeft om aan de tegelklus te beginnen. Goed tegelgereedschap is al het halve werk, maar wat heeft u allemaal nodig? In deze blog leggen we uit hoe zelf tegelen in zijn werk gaat en wat u hier voor nodig heeft.
Zelf tegelen met tegelgereedschap voor iedere vakman
Laten we beginnen met de benodigdheden die u nodig heeft voor het betegelen van de ruimte. Zet de volgende artikelen maar alvast op uw boodschappenlijstje:
Aan de slag met tegelen
Goed, u heeft nu alles wat u nodig heeft voor de klus. Nu kunt u aan de slag met het zelf tegelen van de ruimte. Het voorwerk voor het betegelen van een wand of vloer is een belangrijk onderdeel van een tegelklus. Voordat u begint met tegelzetten moet u ervoor zorgen dat de vloer en de wand vlak en stof- en vetvrij is. Alleen dan hechten de tegels het best aan de ondergrond. Is de vloer of wand niet volledig vlak, dan kunt u het verschil vlak maken met behulp van egalisatiecement. Om de luchtbellen te verwijderen gebruikt u een egaline roller. Deze roller prikt als het ware de luchtbellen lek zodat deze verdwijnen. Ook moet u de ondergrond altijd eerst behandelen met voorstrijk zodat de tegellijm goed hecht en niet direct wordt opgezogen door de ondergrond.
Tegels aftekenen
Is de vloer en wand vlak en volledig vet- en stofvrij? Dan kunt u beginnen met het aftekenen van de tegels. Begin allereerst met het uitmeten van de eerste rij tegels. Voor een mooi symmetrisch effect adviseren wij om de eerste tegel in het midden te plaatsen en van daaruit naar de hoeken te werken. Zo krijg je in beide hoeken exact hetzelfde formaat tegel. Nadat u heeft bepaald waar de eerste tegel komt te liggen, meet u met een waterpas de rest van de tegels uit zodat deze mooi uitgelijnd worden. U kunt ervoor kiezen om de tegels af te tekenen met een tegelpotlood, maar u maakt de klus makkelijker door een spandraad te spannen of nog beter: gebruik een laser om de tegels in een rechte lijn te zetten.
Tip: Houd bij het uitmeten van de tegels rekening met de voegbreedte die u wilt gebruiken. Als u dit vergeet kan het zijn dat u niet helemaal goed uitkomt met de tegels.
Tegels lijmen
Als de tegels uitgemeten zijn in de ruimte kunt u beginnen met het lijmen van de tegels. Maar welke lijmspaan gebruikt u nou voor welk tegelformaat? Eigenlijk is het antwoord heel simpel: hoe groter de tegel is, hoe groter de vertanding moet zijn. Bij een kleinere tegel gebruikt u dus ook een lijmkam met kleinere vertanding. Zo gebruikt u bij mozaïektegels de kleinste vertanding van 3 mm zodat de lijm niet snel door de voegen komt zetten. Voor een tegelformaat van 20×20 cm een vertanding van 6 mm geschikt e voor wandtegels van 30×60 cm kunt u het beste een lijmspaan met een 10 mm vertanding gebruiken. Deze kunt u ook gebruiken voor vloer- en wandtegels t/m 50×50 cm. Gaat u tegels van 60×60 cm verlijmen, dan raden we een vertanding van 12 mm aan. Alle tegels die groter zijn dan deze formaten kunt u het beste verlijmen met een 15 mm vertanding spaan.
Tegels zagen
Wanneer u zelf gaat tegelen komt het voor dat er tegels op maat gemaakt moeten worden. Dit kunt u doen door tegels te zagen met een tegelzaagmachine of tegels te snijden met een tegelsnijder. Bij een grotere hoeveelheid tegels is een tegelzaagmachine meer geschikt. Het voordeel van een tegelzaag is dat hier naast keramische tegels ook natuursteen tegels mee verwerkt kunnen worden. En met de meeste zaagmachines kunt u ook nog eens verstekzagen! Laten we eens kijken wat de beste tegelzaagmachine voor uw klus. Zo is bij het inkorten van kleinere en dunnere tegels van bijvoorbeeld 20 x 20 cm de ND-serie van Rubi een zeer geschikte optie. Een tafelmodel zaagmachine gemaakt voor de lichtere werkzaamheden. Gaat u meer tegelformaten zagen, dan kunt u voor de Rubi DU 200 EVO kiezen. Dit is een allround tegelzaag voor de doe-het-zelf tegelzetter. Voor de wat grotere en dikkere tegels van bijvoorbeeld 60 x 60 cm is de Rubi DC-serie een goede keuze.
Tegels snijden
Natuurlijk kunt u ook kiezen voor het snijden van tegels met een tegelsnijder. Het snijden van tegels heeft ten opzichte van het zagen als groot voordeel dat het sneller is. Het is een kwestie van de tegel neerleggen, snijden met het snijwieltje en vervolgens breken. En u kunt de tegels direct plaatsen want ze blijven droog! U kunt met een tegelsnijder op elke gewenste plek tegels verwerken, want u heeft geen stroom nodig en een tegelsnijder is vaak lichter en kleiner dan een tegelzaagmachine zodat u deze overal neer kunt zetten. Het zelf tegelen van een badkamer, toilet of keuken wordt gemakkelijk door een tegelsnijder te gebruiken.
Tip: Vrijwel alle soorten keramische tegels zijn goed te snijden met een tegelsnijder. Maar gaat u natuursteen verwerken? Dan adviseren we om wel een tegelzaagmachine te gebruiken.
Tegels nivelleren
Voor een perfect vlakke tegelvloer of tegelwand maakt u gebruik van een tegel levelling systeem. Met dit systeem, voorzien van levelling clips en keggen, weet u zeker dat de tegels onderling geen hoogteverschillen hebben. Het systeem werkt vrij simpel. Allereerst is het van belang dat u de tegels verlijmd met de ‘buttering en floating’ methode. Dit wil zeggen dat zowel de tegel als de ondergrond wordt verlijmd. Op deze manier kunt u gemakkelijk de clip onder de tegel schuiven. De clips zijn te leveren in verschillende voegbreedtes, namelijk 1 mm, 1,5 mm, 2 mm en 3 mm. Als u de clip onder de tegel heeft geschoven, leg u hier een andere tegel tegenaan. Deze klopt u zachtjes aan met een rubber hamer. Schuif nu de keg in de opening van de clip en druk deze aan met een levelling tang. U zult zien dat de tegels genivelleerd worden ten opzichte van elkaar. Wanneer de tegellijm volledig is gedroogd, kunt u de levelling clips verwijderen. De keggen zijn herbruikbaar!
Tegels voegen
Zelf tegelen houdt niet op bij het plaatsen van tegels. U zult ook nog aan de slag moeten met de afwerking. Als u alle tegels heeft gelijmd en de levelling clips heeft verwijderd, moet de lijm nog circa 24 uur uitharden. Nadat de tegellijm is uitgehard, kunt u de tussenruimtes van de tegels voegen met voegmiddel. Het voegen van tegels maakt de tegelvloer of tegelwand helemaal af! Voegmortel verdelen doet u met een voegspaan. Zodra de voeg zo droog is dat deze niet meer afgeeft, maakt u de tegels schoon met een schoonmaakspons. Gaat u vloertegels voegen? Dan adviseren we om de tegels schoon te maken met een sponsmachine. Benieuwd naar al onze producten voor uw tegelklus? Neem dan een kijkje op onze webshop.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!