Wandtegels zetten is een leuke klus, ook als u onervaren bent in het tegelzetten. Maar waar moet u precies rekening mee houden voordat u begint met het plaatsen van wandtegels. Ook bij deze klus geldt: voorbereiding is het halve werk. Want ook bij het tegelen van een wand komen er bepaalde zaken kijken waar u zelf misschien niet aan heeft gedacht. Aan de hand van de tips in deze blog weet u zeker dat het resultaat van de tegelwand naar wens zal zijn.

wandtegels zetten

Benodigdheden wandtegels plaatsen

Laten we beginnen met wat u nodig heeft voor deze klus. Wandtegels zetten is niet moeilijk zolang u maar de goed tegelgereedschap bij de hand heeft. Hieronder vindt u een lijst met alle benodigdheden voor het betegelen van een wand.

  • Tegelsnijder

    Voor het snijden van keramische tegels. Afhankelijk van het formaat tegel kiest u de snijlengte van de tegelsnijder.

    tegelsnijder

  • Tegeltang

    Om een hoek uit de tegel te knippen.

    tegeltang

  • Rolbandmaat

    Meten is weten en daarom heeft elke tegelzetter standaard een rolbandmaat op zak. Perfect voor het uitmeten van een ruimte en het opmeten van tegels.

    rolbandmaat

  • Tegelpotlood

    Tegels aftekenen doet u natuurlijk met een tegelpotlood!

    tegelpotlood

  • Waterpas

    Tegels in één rechte lijn zetten met een waterpas.

    waterpas

  • Levelling systeem

    Voor het nivelleren van tegels gebruikt u een levelling systeem. Voorzien van levelling clips en keggen om hoogte verschillen tussen tegels te voorkomen.

    levelling systeem

  • Mortelmixer

    Voor het mixen van tegellijm of cementgebonden mortels. Met een mortelmixer van Rubi of Swinko bent u voorzien van een professioneel apparaat die z’n hand niet omdraait voor welke mortel dan ook.

    mortelmixer

  • Lijmspaan

    Het verlijmen van wandtegels doet u met een lijmspaan. Voor een wandtegel van bijvoorbeeld 15 x 15 cm gebruikt u een vertanding van 6 mm, maar iets grotere wandtegels van bijvoorbeeld 20 x 40 cm verlijmt u met een 8 mm lijmkam.

    lijmspaan

  • Voegspaan

    Om de voegen in te wassen gebruikt u  een voegspaan met rubber. Deze helpt u bij het voegen van een tegelwand doordat de mortel stevig in de voegen geduwd wordt. Groot of klein, we hebben een groot assortiment vol voegspanen.

    voegspaan

  • Sponsspaan

    Na het voegen van de tegels moeten deze natuurlijk weer schoongemaakt worden. Hiervoor gebruikt u een sponsspaan.

    sponsspaan

  • Sponsbak

    Om te voorkomen dat er voegresten achterblijven in de spons gebruikt u een sponsbak. Hiermee wordt de sponsspaan weer volledig schoon.

    sponsbak

Uitzetten van wandtegels

Of u nu wandtegels in de keuken, toilet of badkamer gaat zetten: het plaatsen van keramische tegels is een klusje waarbij nauwkeurigheid een belangrijke rol speelt. Het uitzetten van tegels is het begin van het tegelen van een tegelwand. Dit doet u door de hele tegels vanaf de kant uit te zetten. Houdt u aan het eind van de rij nog een beetje over? Meet dan  het midden van dit stukje op en maak hier twee passtukken van. Het ene passtuk komt in de ene hoek van de wand, en het andere passtuk komt in de andere hoek. Op deze manier worden de tegels volledig symmetrisch geplaatst.

Tegels snijden

Om wandtegels op maat te maken moet u de tegels snijden. Dit doet u uiteraard met een tegelsnijder. Afhankelijk van het tegelformaat kiest u een goede tegelsnijder. Deze zijn te krijgen van verschillende fabrikanten, in veel snijlengtes en voor verschillende tegeldiktes. Om even een voorbeeld te noemen: voor dunne wandtegels van 15 x 15 cm kunt u prima een Rubi Star tegelsnijder nemen. Maar gaat u wat dikkere en grotere wandtegels zetten? Dan gebruikt u een semi professionele tegelsnijder zoals de Speed Magnet van Rubi.

wandtegels zetten tegelsnijder

Wandtegels verlijmen

Eenmaal alle tegels uitgemeten en weet u precies waar ze geplaatst gaan worden? Dan kunt u beginnen met het verlijmen van de wandtegels. Dit doe u met een lijmspaan. Afhankelijk van de tegelgrootte die u gaat gebruiken kiest u de grootte van de vertanding. Hoe groter de tegel, hoe groter de vertanding en hoe kleiner de tegels is, hoe dunner de vertanding moet zijn voor optimale hechting. Als u een te grote lijmspaan gebruikt, kan het voorkomen dat de lijm onder de tegel vandaan komt en dat wilt u liever niet.

Wandtegels van 15 x 15 cm of 20 x 25 cm kunnen prima verlijmd worden met een 6 mm vertanding lijmspaan. Voor iets grotere tegels wordt een vertanding van 8 mm aangeraden. Gaat u grotere tegels verlijmen van 30 x 60 cm? Dan is een lijmspaan met een vertanding van 10 mm een aanrader!

TIP: Haal tijdens het verlijmen van de tegels alvast het overtollige lijm uit de voegen. Als het lijm eenmaal hard is geworden krijgt u dit er moeizaam uit en is de kans op beschadiging van de tegels groot.

Tegel levelling systeem gebruiken bij wandtegels zetten

Natuurlijk wilt u dat de wandtegels vlak tegel elkaar worden geplaatst. Gebruik hiervoor een tegel levelling systeem met clips, keggen en een levelling tang. Als u eenmaal een levelling systeem heeft gebruikt wilt u niet anders meer. Maar hoe werkt zo’n levelling systeem precies? Eigenlijk is dit vrij eenvoudig. Lees het korte stappenplan hieronder zodat uw tegelwand perfect vlak wordt.

Stappenplan tegel levelling

Verlijm de wandtegels altijd dubbel (buttering en floating) zodat er geen holle plekken ontstaan op de plaatsen waar de clips zitten. Het bevordert de hechting van de tegel op de ondergrond.

Heeft u de tegellijm met een lijmspaan verdeeld over de ondergrond en de tegel? Dan kunt u de levelling clips onder de tegel schuiven. Schuif deze ongeveer 5 cm vanaf de kant van de tegel. Deze afstand hangt wel af van de grootte van de tegel. Houd bij kleinere tegels van bijvoorbeeld 15 x 15 cm een afstand van 3 cm aan.

TIP: De dikte van de clip bepaalt de voegbreedte tussen de tegels. Let hier dus goed op bij de aanschaf van een levelling systeem.

Zodra de clip onder de tegel zit, schuift u hier een andere tegel tegenaan. Nivelleer de tegels door een keg in de opening van de clip te plaatsen en duw deze handmatig alvast een beetje aan.

U zult zien dat de tegels onderling op exact dezelfde hoogte komen te liggen.

Zodra de tegellijm volledig is uitgehard kunt u de levelling clips verwijderen met een rubber hamer. Geef de clip een zijwaartse tik zodat het clipje van het voetje afbreekt. De keg die op de grond valt, kunt u later weer hergebruiken.

Tegel levelling systeem

Wandtegels voegen

Goed, de wandtegels zitten allemaal op hun plek en de lijm is uitgehard. Nu kunt u beginnen met het voegen van de tegels. Wandtegels zetten is niet alleen het verlijmen en plakken van de tegels, maar ook voegen hoort erbij. Tegels voegen doet u om een tegelwand volledig waterdicht te maken. De hoeken maakt u waterdicht met behulp van siliconen kit. Naast dat het voegen van tegels voor de eerste waterkering zorgt, dient het ook voor het tegengaan van vuil achter te tegels. Uiteraard is een tegelvoeg ook bedoeld voor een fraaie afwerking van de tegelwand.

Doe het zelf

En nu aan de slag! U weet nu wat u nodig heeft om wandtegels te zetten en dus kunt u direct aan de slag. Bent u een doe-het-zelver en wilt u graag advies over wandtegels zetten in een badkamer, toilet of keuken? Bijvoorbeeld hoe je een tegel moet snijden met een tegelsnijder of het verlijmen van tegels met een lijmspaan. Vraag het aan ons en wij helpen u graag verder!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *