Vloertegels leggen, hoe doe je dat? Vaak zijn vloertegels groter dan wandtegels en dit maakt het leggen van vloertegels dan ook lastig, maar met deze 7 tips komt u er wel! Wij helpen u graag op weg met vloertegels leggen.

Tip 1: Vloertegels leggen? Bereid de ondergrond voor

Om vloertegels te leggen is het belangrijk dat de ondergrond waar u gaat tegelen volledig egaal is. Is dit niet het geval? Egaliseer de vloer dan met egalinemortel door het over de vloer te gieten. Om de luchtbellen te verwijderen rolt u met een egalineroller de luchtbellen uit de egaline. Het egaliseren van een vloer is een belangrijke stap in het leggen van een tegelvloer want alleen dan hechten de tegels voor 100%.

Tip 2: Plaats de snijlijn van tegels altijd langs een kant of in de hoek

Als u ervoor kiest om tegels te snijden weet u zeker dat u een mooie snijlijn heeft. Natuurlijk kunt u tegels ook zagen met een tegelzaagmachine, maar toch geeft het snijden van tegels vaak het mooiste resultaat. Maar hoe mooi zo een snijlijn ook is, toch lijkt het niet mooi als deze in het zicht ligt bij het plaatsen van vloertegels. Zorg er daarom altijd voor dat de snijlijn niet tegen een andere tegel ligt, maar tegen de wand of in de hoek zodat u de snijlijn kunt wegwerken met mooie plinten of kit.

Tip 3: Vloertegels leggen en lijmen met een grote vertanding lijmspaan

Voor vloertegels leggen gebruik je altijd een lijmspaan met een vertanding die geschikt is voor het tegelformaat wat u gaat verwerken. Voor vloertegels gebruikt men over het algemeen een grotere vertanding dan voor wandtegels. Maar waarom eigenlijk? Heel simpel, vaak zijn vloertegels groter dan wandtegels en hiervoor geldt: Hoe groter de tegel, hoe groter de vertanding van de lijmspaan moet zijn. Voor normale vloertegels van 40×40 cm gebruikt u een vertanding van 10 mm, maar voor grote vloertegels van 60×60 cm raden we aan om een lijmkam van 12 mm te nemen. XXL tegels van bijvoorbeeld 80×80 cm verlijmen? Kies dan voor een 15 mm lijmspaan.

Tip 4: Tegellijm aanmaken, maar niet te veel in één keer!

Een gouden tip: maak niet te veel lijm aan in één keer. Dit is een veel gemaakte fout tijdens het tegelzetten. Tegellijm droogt namelijk snel en daarom kan het niet te lang blijven staan in de speciekuip. Bij vloertegels leggen adviseren we om niet meer dan een paar vierkante meter lijm aan te maken per keer. Heeft u meer lijm nodig? Maak dit dan in verschillende fases aan met behulp van een mortelmixer.

mortelmixer

Tip 5: Vloertegels nivelleren met een tegel levelling systeem

Natuurlijk wilt u een volledig vlakke tegelvloer waarbij de tegels naadloos op elkaar aansluiten. Met een tegel levelling systeem kan dit! Dit systeem bestaat uit clips en keggen. De clips worden onder de tegel geschoven na het verlijmen en hier schuift u vervolgens de keg doorheen. Met een levellingtang drukt u de keg aan zodat de tegels onderling genivelleerd worden. Voor vloertegels leggen moet u goed opletten wat de dikte van de clips is. Deze bepalen namelijk de voegbreedte tussen de tegels. Wordt het 1 mm, 1,5 mm, 2 mm of 3 mm? Voor het nivelleren van dikkere tegels bestaan er ‘large levelling systemen’.

Tip 6: Gebruik de buttering en floating methode bij vloertegels leggen

Om de vloertegels voor 100% te voorzien van tegellijm, lijmt u volgens de ‘buttering en floating’ methode, ook wel ‘dubbele verlijming’ genoemd. Maak met de lijmspaan rillen op de ondergrond en smeer ook de achterkant van de tegels in met tegellijm. Dit kan met dezelfde vertanding, maar ook met de vlakke kant van de lijmkam. Ook wanneer u tegels gaat nivelleren met een tegel levelling systeem maakt u gebruik van dubbele verlijming om te voorkomen dat er holle ruimtes ontstaan daar waar de levelling clips zitten.

Tip 7: Zorg dat de vloertegel droog is voordat u gaat verlijmen

Tegels kunnen nat worden nadat u deze bijvoorbeeld met een watergekoelde tegelzaagmachine heeft gezaagd. Zorg er daarom altijd voor dat wanneer u een tegel gezaagd heeft, de achterkant van de tegel droog is voordat u deze gaat verlijmen. Wanneer een tegel niet droog is, zal de tegellijm niet optimaal hechten aan de tegel.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *