Wanneer natuursteen tegelvloeren alweer een tijd liggen, zijn ze soms toe aan een grondige schoonmaakbeurt om de kleuren van de tegels weer terug te krijgen. Natuursteen en tegels polijsten kun je uitbesteden aan een bedrijf, maar dit kan erg kostbaar zijn. U kunt het met gemak ook zelf doen. In deze blog zullen we u uitleggen hoe u te werk moet gaan.

Wat heeft u nodig voor natuursteen polijsten

 • Een haakse slijper (slijptol)

 • Een polijstpad adapter

 • Diamant polijstpads in diverse korrels

 • Een (bouw) stofzuiger

 • Een emmer met water (wanneer u nat gaat polijsten)

 • Een spons (wanneer u nat gaat polijsten)

Nat of droog polijsten?

Voor het polijsten van de natuurstenen oppervlaktes kunt u kiezen uit diamant polijstpads om droog mee te polijsten of om nat mee te polijsten. Nu zult u zich afvragen welke polijstschijven u nou moet gebruiken.
Eigenlijk hebben zowel de droge pads als de natte pads hetzelfde resultaat. Ze hebben allebei echter voordelen en nadelen. Het voordeel van het droog polijsten is dat je geen water nodig hebt. Het nadeel van droog polijsten is dat er veel stof vrij komt. Het nadeel van nat polijsten is dat u een aardig waterballet kunt krijgen, het voordeel dat er minder stof vrij komt.

Tegels polijsten, hoe u te werk moet gaan

Voorbereiding
U begint eerst te polijsten met polijstpads met een groffe korrel. Denk hierbij aan korrel  50 en 100. Deze zijn geschikt voor de voorbereidende werkzaamheden. Wanneer u nat gaat polijsten dient u het oppervlak eerst nat te maken. Beweeg de polijstpad gelijkmatig over het oppervlak en voer hierbij een lichte tot middelmatige druk uit.

Voorbewerking
Vervolgens pakt u polijstpads met een korrelgrootte van 200, 400 en 800. Deze zijn voor de voorbewerking van het oppervlakte. Ook hierbij geldt: begin met de grofste korrel en dan steeds minder grof.

Afwerking
Wanneer u klaar bent met het voorbewerken met de diverse korrels kunt u verder gaan met het afwerken. Dit doet u met de pads met een korrel van 1500 en 3000. Dit zijn de pads met de fijnste korrel.

TIP: Kijk goed op de polijstpads wat het maximaal aantal toeren is wat u mag gebruiken. Een haakse slijper met variabel toerental is hier geschikt voor. Of een polijstmachine.

Hopelijk hebben we u geholpen met deze uitleg en kunt u zelf tegels polijsten. Mocht u nog vragen hebben dan kunt u gerust contact met ons opnemen.

Tegel polijstpads bestellen bij tegelgereedschapshop.nl ?

3 antwoorden
 1. K.Kara
  K.Kara zegt:

  Hallo, toen wij hoogglans tegels gedaan onze woonkamer, het is nu mat geworden. Als ik hoogglans tegel binnen huis gaan polijsten, hoe moet ik dan? Onze tegels heeft een mat laagje, als ik loopt overheen ontstaat spoor van mijn voet en die spoor is glans. Hoe kan ik tegels weer glanszend maken? M.V.G Kara

  Beantwoorden
 2. G.a. willighagen
  G.a. willighagen zegt:

  Ik heb keramische hoogglans tegel. Na dat ik polijstschijf 3000 zie ik nog een doffe plek. Is er een polijst middel om hoogglanste krijgen

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *