Bij het tegelzetten ontkomt u er bijna niet aan dat u gaten moet boren in tegels, bijvoorbeeld voor het ophangen van een zeepbakje of handdoekenhaakje. Maar het kan ook zijn dat u een waterleiding of een afvoer heeft aangelegd en hier gaten voor gemaakt moeten worden. Tegels boren doet u met diamant tegelboren waarmee met grote precisie gaten in het tegelwerkgeboord kunnen worden, zonder dat deze zullen beschadigen.

Tegels boren droog of nat?

Het boren van tegels kan op twee manieren: met- en zonder waterkoeling. Beter bekend als “droog boren” en “nat boren“. Beide varianten kennen voordelen. Als u snel klaar wilt zijn met het boren van gaten, kiest u voor droog boren. De tegels kunnen direct verlijmd worden als het boren klaar is. Ook kunt u met een droogboor goed boren met een hoog toerental om door hardere tegelsoorten te boren. U kiest voor nat boren als u stofvrij wilt werken. Het boorgruis wordt namelijk weggespoeld via de opening in de boor en daarnaast wordt de tegelboor goed gekoeld dankzij externe waterkoeling.

tegels boren droog of nat

Hoe droogboren in tegels?

Boren in keramische tegels doet u met diamantboren die te gebruiken zijn in combinatie met een elektrische boormachine. Bij het droog boren van gaten in tegels is het toerental vaak erg hoog waardoor de tegelboor heet wordt. Door droogboren te gebruiken in combinatie met een haakse slijper, kunt u een tollende beweging maken. Dit is erg belangrijk, want alleen zo komt de warmte goed vrij en wordt het boorgruis weggeblazen uit het boorgat.

Formaten diamantboren

Voor elke klus heeft u een andere diameter tegelboor nodig. Bij het boren van gaten voor een afvoer gebruikt u bijvoorbeeld een 43 mm boor, terwijl u voor bevestigingsgaten beter een 6 mm, 8 mm of 10 mm tegelboor kunt gebruiken. Ook voor het nat boren worden deze maten aangeboden. Nieuwsgierig welke variant boren voor u het beste werkt? Kijk op de pagina’s droog boren en nat boren voor meer informatie over beide varianten.

Eenvoudig tegels boren? Gebruik een boorgeleider

Om het boren van tegels gemakkelijker te maken kunt u een boorgeleider gebruiken. Dit is een belangrijke accessoire bij het boren van gaten omdat u met een boorgeleider ervoor zorgt dat de tegelboor stabiel blijft. Ook voor het nat boren is een boorgeleider nodig. Maak altijd een trekkende en duwende beweging. De zijdelingse opening van de tegelboor zorgt namelijk voor een uitstekende waterkoeling. Lees hier meer over nat boren.

En tot slot nog een aantal tips voor het boren in keramische tegels:

  • Maak altijd een roterende beweging als u gaat droog boren. Dit doet u om te voorkomen dat de tegelboor gaat verbranden. Door een tollende beweging te maken blaast u de warme lucht samen met het boorgruis uit het boorgat.
  • Gebruik bij natboren altijd een elektrische boormachine zonder klopstand en maak tijdens het boren ook altijd een duwende en trekkende beweging zodat het water in het boorgat stroomt. Dit is om de boorkop te voorzien van waterkoeling wat verbranding van de tegelboor voorkomt.
  • Als u veel gaten moet boren adviseren we om een tegelboorset te gebruiken. Dan bent u in één keer voorzien van alle boortjes die u nodig heeft voor uw klus.
tegels boren droog of nat

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *