Wanneer kiest u voor het nat zagen van tegels en wanneer voor droog zagen? Omdat niet alle tegels gelijk zijn, bestaan er verschillende soorten tegelzaagbladen. Bij het zagen van bijvoorbeeld hardere tegels is het zagen met waterkoeling een goede uitkomst. Omdat een diamant tegelzaagblad vaak meer weerstand biedt bij het zagen van hardere tegelsoorten, raakt het blad eerder oververhit. Om te voorkomen dat het zaagblad verbrandt tijdens het zagen gebruikt u zaagbladen voor nat zagen.

Voordelen van nat zagen

Veel tegelzaagmachines worden geleverd met een universeel zaagblad waarmee u veel soorten tegels kunt zagen. Maar omdat niet alle tegels gelijk zijn, kunt u er soms beter voor kiezen om een tegelzaagblad te gebruiken die specifiek geschikt is voor uw klus. Bijvoorbeeld een CPA tegelzaagblad die geschikt is voor verschillende materialen. Wanneer u met en watergekoeld tegelzaagblad gaat zagen, weet u zeker dat het zaagblad niet oververhit zal raken en dat u stofvrij werkt. Ideaal!

Nadelen van nat zagen

Bij het nat zagen van tegels is één ding zeker: het wordt een natte bedoeling. Dit is dan ook direct het grootste nadeel van nat zagen. Omdat de tegels ook nat zijn na het zagen, kunt u deze niet direct verlijmen. De keramische tegels moeten namelijk goed droog zijn om de lijm goed te laten hechten. In dat geval is droog zagen een betere optie voor uw tegelklus.

Tegelzaagblad opscherpen

Wordt het zaagblad bot? Dan kunt u deze weer opscherpen met behulp van een opscherpblok. Het opscherpen van een diamant zaagblad gaat ook zeer gemakkelijk met behulp van een kalkzandsteen op waalformaat. Dit is een massieve, zachte steensoort gemaakt van kalk, zand en water. Vanwege de fijne structuur van de steen wordt de slijpschijf zeer scherp geslepen. Het opscherpen van een zaagblad is mogelijk voor zowel diamant zaagbladen nat als voor  voor zaagbladen voor droog gebruik.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *