Het plakken van tegels doet u met een lijmspaan. Deze zijn er in verschillende soorten, maten en materialen. De ene spaan is van staal, de andere is van RVS. Er bestaan zelfs lijmspanen met een vertanding van 45°. Een lijmspaan zorgt ervoor dat de tegellijm goed verdeeld wordt over het te verlijmen oppervlak. Of u nu een professional bent of een doe-het-zelver: voor iedereen is er een lijmspaan die specifiek geschikt is voor uw klus.

Lijmspanen van staal of RVS

Lijmkammen zijn te krijgen in staal en RVS. Staal is een zeer stevig materiaal voor spanen. Omdat RVS een hoger nikkelgehalte bevat, heeft staal een lagere kostprijs dan roestvrij staal. RVS is dankzij een hoger nikkelgehalte steviger dan staal zonder nikkel. Het grootste voordeel van RVS is dat deze soort lijmspaan niet roest en dus een zeer lange levensduur heeft. Wij adviseren u graag bij het maken van uw keuze voor de juiste spanen voor uw klus. Kijk op onze webshop voor het gehele assortiment.

Vertanding van de lijmspanen

Er zijn vlakke lijmkammen, maar ook spanen met een hoekige en ronde vertanding. Om u een goed advies te kunnen geven over welke vertanding u nodig heeft, leggen we graag uit waar de verschillende lijmspanen goed voor zijn. De maten van de vertanding die we kunnen leveren zijn 3 mm tot en met 15 mm. De maat van vertanding is afhankelijk van het tegelformaat. Bij het lijmen van 20 x 20 cm tegels adviseren we een lijmspaan met een 6 mm vertanding. Voor iets grotere tegels van bijvoorbeeld 20 x 40 cm is een 8 mm vertanding geschikt. Een lijmspaan met een vertanding van 10 mm is goed te gebruiken voor grotere wandtegels van 30 x 60 cm.

Vloertegels verlijmen

Om vloertegels te lijmen gebruikt u een grotere vertanding. Een lijmspaan met een 10 mm vertanding is goed te gebruiken bij het verlijmen van vloertegels t/m 50 cm. Om de populaire tegelmaat van 60 x 60 cm te verlijmen adviseren we om een lijmspaan met een 12 mm vertanding te gebruiken. Extreem grote vloertegels verlijmen? Gebruik dan een lijmkam met een vertanding van 15 mm. Voor vloertegels is een lijmkam met ronde vertanding zeer geschikt. Hiermee wordt de tegellijm zeer goed verdeeld over de gehele tegel.

Ook de ruwheid van de achterkant van de tegel is een essentieel gegeven bij de keuze van de vertanding. Hoe ruwer de achterkant van de tegel is, hoe groter de vertanding moet zijn. U kunt controleren of de tegel goed is verlijmd door de tegel na het verlijmen stevig aan te drukken en vervolgens weer op te tillen. Zo ziet u hoe de lijm aan de tegel hecht. Wordt de lijm goed verdeeld en hecht het goed aan de tegel? Dan heeft u de juiste vertanding voor de gebruikte tegel.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *