Grote tegels snijden? Voor het snijden van bijvoorbeeld grote vloertegels van 60×60 of nog groter gebruikt u een groot formaat tegelsnijder. Ook het snijden van kleine tegels kan prima met een tegelsnijplank. In deze blog geven we u belangrijke tips voor het snijden van grote tegels.

Grote keramische tegels snijden

Voor het snijden van grote keramische tegels zijn verschillende tegelsnijders op de markt gebracht. Afhankelijk van de exacte tegelmaat kiest u de maximale snijlengte van de tegelsnijder. Voor elk tegelformaat is er een tegelsnijder te krijgen. Let bij de aanschaf van een tegelsnijplank altijd op de volgende punten:

grote tegels snijden

  • Maximale snijlengte

    Let altijd op de maximale snijlengte die een tegelsnijder heeft. Zo is er een tegelsnijder met een maximale snijlengte van 155 cm, de Rubi Tegelsnijder TZ, speciaal voor extreem grote tegels.

  • Breekkracht

    Hoe hoger de breekkracht, hoe minder kracht u hoeft te zetten tijdens het snijden. Neem daarom voor grote tegels altijd een tegelsnijder met een mobiel breekmechanisme en een breekkracht van ten minste 1200 kg. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de TX-Max tegelsnijder van Rubi. Hiermee kunt u uitstekend grote vloertegels snijden.

  • Snijden of zagen

    Bedenk vooraf of u tegels wilt gaan snijden of zagen. Het voordeel van snijden is dat dit altijd stofvrij is en u de tegels direct kunt verlijmen nadat ze gesneden zijn. Het voordeel van zagen is dat u ook dikkere tegels kunt verwerken. En wat betreft groot formaat tegels kunt u zelfs kiezen voor een tegelzaagmachine met een onbeperkte zaaglengte.

Grote tegels snijden na het meten van de tegels

Bij het leggen van grote tegels komt het eigenlijk altijd wel voor dat deze gesneden moeten worden. Maar voordat u deze kunt snijden is het belangrijk dat u goed weet hoe groot de tegel moet worden. Waar komen de halve tegels en waar de hele tegels? U kunt dit simpel uitmeten met behulp van een rolmaat of duimstok. Om de tegel vervolgens op de exacte maat te snijden gebruikt u een vooraanslag met liniaal voor op de tegelsnijder.

vooraanslag met liniaal

XXL tegels snijden

Sommige mensen kiezen niet voor ‘standaard’ formaat tegels, maar voor XXL tegels. Dit zijn extreem grote tegels die veel rust in huis geven. Maar hoe snij je zulke grote tegels precies? Grote tegels snijden is 1, maar voor het snijden van XXL tegels heeft u een ander systeem nodig, namelijk de Slim System Cutter. Hier kunt u tegels mee snijden met een maximale lengte van maar liefst maximaal 310 cm. Met extra geleider van 110 cm is deze set ook nog verder uitbreidbaar.

grote tegels snijden slim system cutter

Bekijk het volledige assortiment tegelsnijders op de Tegelgereedschapshop

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *