Droog boren is vaak een uitkomst als u met uiterste perfectie grotere gaten wil boren. Anders dan bij nat boren kunt u met droog boren onder een hoog toerental boren. Omdat u met een toerental van ongeveer 10.000 – 14.000 rotaties per minuut boort, raden wij aan om dit met een haakse slijper te doen. Door het vermogen van een haakse slijper boort u met gemak perfecte ronde gaten in keramische tegels.
Voordelen droog boren
Het grote voordeel van droog boren ten opzichte van nat boren is dat de werkplek droog blijft. Ook bent u altijd sneller klaar dan wanneer u nat gaat boren. Als u bijvoorbeeld nog een rand wil kitten, kunt u dit direct doen na het boren. Ook het lijmen van tegels kan direct na het boren wanneer de oppervlakte droog is. Droog boren is ook erg gemakkelijk omdat er geen externe koeling nodig is. De kleine droogboren zijn bijvoorbeeld voorzien van een waxvulling aan de binnenkant van de boor die zorgt voor de koeling.
Nadelen droog boren
Net als bij nat boren zijn er bij droog boren niet veel nadelen op te noemen. Eigenlijk is het enige nadeel dat er meer stof vrij komt. Zorg er daarom altijd voor dat u een goede bouwstofstuiger bij de hand heeft die het boorgruis direct opzuigt zodat u achteraf niet al te veel hoeft schoon te maken!
Droog boren in verschillende maten
Droog boren zijn er in verschillende maten en verschillende fabrikanten. Als u met een boormachine gaat boren, bieden de merken Rubi, Qerato en Carat verschillende maten boren aan met een HEX-aansluiting. Gaat u met een haakse slijper boren? Ook dan hebben deze merken speciale tegelboren met een M14-aansluiting.
Boor op de juiste manier
- Voor het beste resultaat boort u altijd met een hoog toerental. Hierdoor krijgt u perfecte ronde gaten in zowel keramische tegels als andere steensoorten zoals natuursteen.
- Om de boor optimaal te koelen is het belangrijk dat u met een “tollende” beweging onder een hoek van 30 graden boort. Dit zorgt ervoor dat de boor geleidelijk door de tegel boort en zijn warmte kwijt kan. Ook blijft het stof niet in het boorgat zitten doordat het eruit geblazen wordt.
- Om helemaal stabiel te boren raden we aan om een Rubi Multidrill gebruiken. Deze is bedoeld voor boren met een diameter tot 83 mm. Voor de kleinere boor gebruikt u een kleinere boorgeleider. Door de zuignap op de boorgeleider blijft de boor altijd op de juiste plek.
Op internet zijn enorm veel filmpjes en tips te vinden over hoe u op de juiste manier kunt boren. Kijk voor alle verschillende soorten boren, nat en droog, op onze webshop.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!