Tegelvoegen zijn bedoeld voor de eerste waterkering en zorgen ervoor dat er geen vuil achter de tegels kan komen. Maar naast dat een voeg functioneel is, moet het er natuurlijk ook een beetje mooi uit zien. Maar hoe bepaal je een voegbreedte voor tegels? In deze blog adviseren we u over de juiste voegbreedte voor uw vloertegels en wandtegels.

Voegbreedte tegels bepalen

Bij het plaatsen van tegels wordt vaak geadviseerd om een minimale voegbreedte van 2 mm aan te houden. De tegelvoegsel kan zich zo goed zetten voor een perfecte waterkering. Hoe dunner de voeg is, hoe minder goed de voeg zal hechten en sneller los zal laten.

voegbreedte bepalen met afstandhouders

Voegbreedte vloertegels bepalen

Net als bij wandtegels moet de voeg zich bij vloertegels ook ‘zetten’ en daarom wordt bij het plaatsen van vloertegels ook een voegbreedte van minimaal 2 mm geadviseerd. Dit is een geschikte voegafstand voor bijvoorbeeld vloertegels van 60 x 60 cm, maar het mag dus ook zeker breder voor de beste hechting.

Een tegelvoeg is te vergelijken met het scheuren van een papiertje: één papiertje is eenvoudig te scheuren, maar een heel pak papier zal moeilijker gaan. Hoe breder de voeg is, hoe beter de voeg hecht en hoe minder snel deze zal beschadigen.

Voegbreedte bepalen voor gerectificeerde en on-gerectificeerde tegels

Gerectificeerde tegels zijn na het bakken recht afgezaagd. Bij gerectificeerde tegels wordt vaak een smallere voeg aangehouden dan bij on-gerectificeerde tegels zodat de tegels vrij strak tegen elkaar aan komen wat voor een strak resultaat zorgt. Een veel gebruikte voegafstand bij gerectificeerde tegels is 1 of 2 mm. Maar zoals we hierboven al beschreven, adviseren we om minimaal een voeg van 2 mm te gebruiken voor een goede hechting van de voeg. Voor on-gerectificeerde tegels gebruikt u een minimale voegbreedte van 2 of 3 mm.

Tegel afstandhouders

Een voegbreedte bepalen kan met behulp van tegelkruisjes, een levelling systeem of “Raimondi spacers”. Het voordeel van een tegel levelling systeem is dat u de tegels direct kunt nivelleren tijdens het zetten van de tegels. De dikte van de levelling clips bepaalt de voegbreedte. Een goedkopere oplossing voor het bepalen van een voeg zijn tegelkruisjes. Echter worden de tegels hiermee niet genivelleerd. De tegelkruisjes plaatst u tijdens het zetten van de tegel eenvoudig tussen de tegels en verwijdert u zodra de tegellijm is gedroogd (vaak de volgende dag).

Nieuw in ons assortiment zijn de Raimondi Spacers waarmee u eenvoudig verschillende voegbreedtes kunt toepassen. De spacer is ontworpen met een breed contactvlak wat ervoor zorgt dat de voeg over de gehele tegel overal even breed is, zelfs bij groot formaat tegels. Raimondi levert deze afstandhouders met een dikte van 1-3 mm en 2-5 mm. Een groot voordeel van deze afstandhouders is dat ze herbruikbaar zijn en dus zeer duurzaam!

rubi levelling systeem
Voegbreedte bepalen met Raimondi Spacer

Bekijk alle afstandhouders voor het bepalen van de voegbreedte in de Tegelgereedschapshop

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *