Tegels snijden of zagen? Met de huidige generatie keramische tegels is het niet altijd eenvoudig om tegels te snijden of te zagen. Er zijn diverse methodes om uw tegels op maat te krijgen. Echter zijn er bij deze methodes naast voordelen ook een aantal nadelen. We gaan in u in deze blog de 2 meest gebruikte methodes beschrijven.

 1. Tegels snijden met een tegelsnijder
 2. Tegels zagen met een tegelzaag

Methode 1: Tegels snijden met een tegelsnijder

Voor het snijden van keramische tegels wordt gebruik gemaakt van een tegelsnijder (ook wel snijplank genoemd). Om te bepalen welke tegelsnijder u het beste kunt gebruiken hangt af van de lengte, de dikte en de hardheid van de tegel die u wilt gaan verwerken. Wanneer u een tegel gaat snijden, snijdt u met het snijwieltje door de toplaag van de tegel. Vervolgens breekt u de tegel op de snijlijn. Als u dit op de juiste manier doet, krijgt u perfect recht gesneden tegels. Waar u op moet letten bij het aanschaffen van een tegelsnijder is de maximale snijlengte en de breekkracht. De maximale snijlengte hangt af van het formaat tegels wat u wilt gaan snijden. Wanneer u dikkere tegels wilt gaan snijden dan is een snijplank met een hogere breekkracht een aanrader. Denk hierbij aan de Rubi TZ tegelsnijder.

Voor het snijden van extreem grote tegels bestaan tegelsnijders welke werken in combinatie met een geleiderail. Zo kan de Montolit Flash Line Evo tegels snijden tot een maximale lengte van 340cm.

TIP: Druk bij het snijden van wandtegels niet te hard op het snijwieltjes. Zo voorkom je dat er kleine stukjes van het glazuur springen.

Voordelen tegels snijden:

 • Snelle methode om uw tegels op maat te krijgen.
 • Stofvrij
 • Binnenshuis te gebruiken
 • Tegels kunnen direct geplaatst worden omdat deze nog droog blijven.
 • Geen stroom nodig

Nadelen tegels snijden:

 • Niet alle tegelsnijders zijn geschikt voor dikkere tegels
 • Natuursteen kun je niet snijden

Meer informatie over tegels snijden kunt u hier vinden.

Methode 2: Tegels zagen met een tegelzaagmachine

Niet alle keramische tegels zijn geschikt om te snijden met een tegelsnijder. Ook natuursteen, zoals bijvoorbeeld marmer en graniet kunt u niet snijden. Voor deze werkzaamheden kunt u beter een tegelzaagmachine gebruiken. Bij het aanschaffen van een tegelzaag moet u op de maximale zaaglengte letten en de kracht van de motor. Er zijn allerlei soorten tegelzaagmachines op de markt. Zo heb je kleine tafelmodellen zoals bijvoorbeeld een Rubi ND 180. Deze kan gebruikt worden voor bijvoorbeeld wandtegels en kleine vloertegels. Voor de wat grotere en dikkere (vloer)tegels wordt meestal een zaagtafel op poten gebruikt, zoals de Rubi DU Evo. Deze tegelzaagtafels zijn er met diverse zaaglengtes en pk’s. Wil je geen beperking hebben met de maximale zaaglengte? Dan kun je kiezen voor een elektrische handzaag. Deze zijn vaak verkrijgbaar met een geleiderail. Zorg dat je bij je tegelzaag een zaagblad hebt welke geschikt is voor de tegels die je wil gaan zagen.

TIP: Zorg dat je diamantzaagblad altijd goed scherp is voordat je begint met tegels zagen. Dit voorkomt dat de zaag scheef weg loopt.

Voordelen tegels zagen:

 • Dikkere tegels verwerken
 • Sommige machines kunnen verstekzagen
 • Er zijn machines met onbeperkte zaaglengte.

Nadelen tegels zagen:

 • Buitenshuis gebruiken i.v.m. stof / water
 • Je hebt de nodige ruimte nodig voor een tegelzaagmachine.
 • Tegels worden nat (bij gebruik waterzaag). Kunnen nog niet direct geplaatst worden.
 • Altijd stroom nodig

Meer informatie over tegels zagen kunt u hier vinden.

Tegels snijden of zagen?

Hopelijk hebben we in deze blog de juiste informatie bij u over kunnen brengen over tegels snijden of zagen. Mocht u er nog niet uit zijn gekomen, dan kunt u altijd contact met ons opnemen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *